sobota, 14 lipca 2012

Lody czekoladowe

Jak każdy wiemy że najlepiej smakują w wakacje słodycze. Jemy zazwyczaj dużo lodów a jak ktoś do nas przyjedzie częstujemy go ciastkami i czymś do picia. Ja zazwyczaj jem dużo lodów czekoladowych więc napisze wam jak sie je robi.  Wreszcie po zrobieniu lodów poczęstujecie ich lodami  Potrzebne rzeczy :

  • 300 ml śmietany kremówki




  • 300 ml mleka




  • 4 żółtka




  • 90 g cukru*




  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady




  • 60 g dobrej jakości mlecznej czekolady




  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii




  • W garnuszku z grubym dnem wymieszać śmietanę kremówkę, mleko, cukier. Podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, mieszając, zdjąć z palnika (nie gotować).
    Żółtka ubić mikserem do białości (mikserem z końcówką do ubijania białek). Wlać do garnuszka z mlekiem wymieszać i podgrzewać, do zgęstnienia. Nie można doprowadzić do wrzenia! (masa od razu się zwarzy). Zdjąć z palnika, dolać ekstraktu z wanilii, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Jeśli czekolada nie będzie się chciała dobrze połączyć z resztą mleka, można zmiksować blenderem (ja tak zrobiłam).
    Masę ochłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez noc (może bardzo zgęstnieć). Przelać do maszyny do lodów, dalej postępować wg instrukcji Waszej maszyny do lodów.
    Masa czekoladowa przed włożeniem do maszyny jest gęsta, musowa, więc można również ją przełożyć do plastikowego kontenera do zamrażarki i zamrozić, bez użycia maszyny do lodów. Co pewnien czas trzeba jednak mieszaninę lodową miksować, by ograniczyć powstawanie kryształków lodu.
    Smacznego :)
    * cukru można dodać mniej, w zależności od słodkości czekolady, której użyjecie; zasada jest jedna: mieszania przed zamrożeniem powinna być słodsza, ponieważ lody z niej wyjdą już mniej słodkie

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz