niedziela, 15 lipca 2012

Lody Truskawkowe

 Wraz z marcelą będziemy prowadzić dział słodkości.

 

Przepis na lody truskawkowe


Czas przygotowania: 5 minut
Czas mrożenia: 2-3 godziny


Składniki (dla 4 osób):
  • 1/2 kg truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek)
  • 300 ml śmietanki kremówki + 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (wymieszane i zamrożone w pojemnikach na kostki lodu)
  • 100 g cukru
  • kilka świeżych truskawek do dekoracji
  • kilka listków mięty do dekoracji

Wykonanie:


Krok 1. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Krok 2 (opcjonalny). Jeśli masa podczas miksowania rozdrobni się zbyt mocno lub rozpuści – mrozimy w zamrażalniku do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie mrożenia można co ok. 30 minut wyjmować pudełko z lodami i dokładnie mieszać zawartość, żeby nie porobiły się w nich kryształki lodu.
Krok 3. Przekładamy lody do pucharków i dekorujemy kawałkami świeżych truskawek i listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz